Paprene kazne za prekoračenje brzine

Nove kazne za prekršaje u saobraćaju su ogromne u odnosu na one koje su do sada bile primjenjivane. Novi Zakon o drumskom saobraćaju predviđa visoke novčane kazne za kršenje saobraćajnih propisa i do 900 eura. Pomenuti zakon je stupio na snagu u utorak (jučer).

Ministarstvo za infrastrukturu (MI) smatra da će se primjenom ovog zakona povećati sigurnost u saobraćaju. Međutim, prema mišljenju stručnjaka za saobraćaj, ovaj zakon će izazvati samo konflikte na putevima i izbjegavanje od sudskih procesa. Prema njihovim riječima, zakon treba hitno vratiti u Vladi, kako bi nezavisna radna grupa stručnjaka ispoštovala evropske standarde.

Prema novom zakonu, vozač bez vozačke dozvole biće kažnjen od 200-1500 eura. Isto tako, za prekoračenje predviđene brzine od 50 km/h u gradskim područjima izricaće se novčana kazna od 300-900 eura. Osim novčane kazne, vozaču može biti izrčena zabrana upravljanja motornim vozilom od godinu dana i kazna od pet (5) negativnih poena. Za pješake koji prelaze ulicu van pješačkog prijelaza kazna će biti 20 eura.

Novo kod ovog zakona je i formular "Evropski izvještaj o nezgodi".

Evropski izvještaj o nezgodi je obavezan i svi vozači moraju da ga imaju sa sobom. Ovaj formular se može podići kod osiguravajućih kompanija.

Pročitajte Zakon o pravilima drumskog saobraćaja