Lider Srpske liste odbacuje navode medija

Formiranje kosovskih oružanih snaga dospjelo je u fokus javnosti nakon posjete američkih zvaničnika...

Lider Srpske liste Slavko Simić izjavio je da predstavnici te stranke nisu sa predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem razmatrali transformaciju Kosovskih snaga bezbjednosti u oružane snage, piše dnevnik Zëri, prenosi FoNet.

On je rekao da niko od kosovskih zvaničnika nije pokušao da o tome razgovara sa njim. Zëri podsjeća da su prištinski mediji javili da je Simić sa Thaçijem razgovarao o formiranju oružanih snaga.

Formiranje oružanih snaga Kosova, odnosno kosovske armije, dospjelo je u javni fokus, početkom sedmice, tokom posjete pomoćnice državnog sekretara SAD Victorije Nuland Prištini.

"Iskoristićemo sve mogućnosti za dijalog sa svim zajednicama, obuhvatajući i predstavnike Srba na Kosovu, radi osnivanja oružanih snaga Kosova. Ali, Kosovo ne može da prihvati da Beograd ima pravo 'veta' u procesu formiranja Kosovske armije", rekao je predsjednik Hashim Thaçi u razgovoru sa Nulandovom, kako su preneli mediji.

Thaçi se, prema tim izvještajima, dotakao ove teme govoreći o događajima na polju bezbjednosti, naglašavajući da Kosovo ostaje posvećeno borbi protiv ekstremizma i terorizma, kao i da okončanje procesa izgradnje sigurnosne arhitekture, znači osnivanje oružanih snaga Kosova.

Nulandova je prema pisanju medija rekla da je zadovoljna posjetom i prenela je Thaçiju pozdrave predsjednika Baracka Obame i američke administracije predsjedniku i narodu Kosova.

"Bili smo zajedno sa predsjednikom Obamom u Varšavi (na samitu NATO 8. i 9. jula) i predsjednik vam šalje njegove pozdrave, kao i zamjenik predsjednika Joe Biden, koji je pozdravio napredak u bitnim koracima koje Kosovo treba da preduzme u narednim mjesecima", rekla je Nulandova.

Sa njom je na mini-turneju po Balkanu putovao i zamjenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu, Michale Carpenter, koji je izjavio da SAD podržavaju transformaciju Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage.

Ovo je saopšteno nakon Carpenterove posjete sjedištu BSK u Prištini.

"SAD imaju značajnu ulogu u podršci BSK i veoma smo ponosni onim što su BSK postigle", rekao je Carpenter.