Plaćanje graničnih osiguranja

Osiguravajuća društva na Kosovu godišnje zarade milione eura od plaćanja graničnog osiguranja za vozila, koje su u obavezi platiti naši sunarodnjaci tokom ljetnjih mjeseci, kada provode odmor kod kuće. Osiguranje vozila za mjesec dana se na granici plaća 20 eura, a za dvije nedjelje ono iznosi 15 eura.

Sunarodnjaci koji dolaze na odmor na Kosovu su u obavezi platiti granično osiguranje za vozila od 20 eura mjesečno, iako su prije toga platili zeleni karton u državi u kojoj žive, piše list Zëri.

To je zato što Kosovo i dalje nije dio Zelenog kartona što kosovskim komapnijama ide u prilog jer godišnje zarade na milione eura.

Države u regiji, koje su dio Zelenog kartona, kao što je slučaj sa Srbijom, čiji građani plaćaju samo 20 eura godišnje za zeleni karton. Taj karton im omogućuje da putuju širom Evrope bez plaćanja bilo kakvog drugog graničnog osiguranja.

Ali Kosovari koji žive u različitim zemljama Evropske unije i koji ulaze preko graničnih prijelaza sa Srbijom, Albanijom i Crnom Gorom moraju platiti 20 eura za mjesec dana boravka i 15 eura za dvije sedmice boravka, dok građani Kosova koji žele svojim vozilom putovati u Evropi će morati platiti 100 eura za mjesec dana boravka.