Prvi ambasador Skender Durmishi

Portal Ul-info objavio je da će Kosovo u Crnu Goru uskoro poslati ambasadora, što predstavlja podizanje diplomatskih odnosa na viši nivo.

Prvi ambasador Kosova u Crnoj Gori biće direkror Diplomatske akademije u Prištini Skender Durmishi, koji će na toj dužnosti zamjeniti kosovskog Srbina Srđana Sentića, koji je u Podgorici imao status otpravnika poslova, navodi portal.

Durmishi je bio predstavnik Kosova u Misiji Evropske unije (EU) u Briselu, Makedoniji i Australiji.

Crna Gora i Kosovo uspostavili su diplomatske odnose 2010. godine, ali nisu razmjenili ambasadore, zbog čega su odnosi na nivou otpravnika poslova.

Vlast u Crnoj Gori uslovila je podizanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora ustavnim priznanjem statusa manjine, nacionalnoj zajednici Crnogoraca na Kosovu.

Priština je u više navrata najavljivala da će crnogorska zajednica dobiti traženi status, što će joj omogućiti predstavljanje u Skupštini Kosova.

Prije dvije nedjelje, zvanična Podgorica uputila je protestnu notu Prištini zbog povrede državne granice, kada je opoziciona stranka Samoopredjeljenje na crnogorskoj teritoriji postavila tablu sa grbom i natpisom Republika Kosovo i albansku zastavu.

Crna Gora i Kosovo su u Beču 2015. godine potpisali ugovor o razgraničenju, koji je potvrdila Skupština Crne Gore, ali ne i kosovski parlament, zbog protivljenja opozicije koja smatra da je Kosovo oštećeno tim ugovorom.