Jedna stara kuća, koja je u privatnom vlasništvu, ostala je okružena novim zgradama u ulici "Mimar Sinan" u Historijskom centru Prizrena.

Oštećene fasade i bez stakla odoljela je transformaciji koja je zahvatila Historijski centar Prizrena u protekle dvije decenije, piše list "Koha Ditore".

Regionalni centar za kulturnu baštinu u Prizrenu je u utorak objavio da će ova kuća s početka XX stoljeća biti obnovljena i sanirana. Nju će koristiti nasljednici ovog objekta.

"Kuća se nalazi na granici između naselja 'Potok mahala' i 'Potkaljaja'. Iznad ulaznih vrata stoji natpis 1922. godine, koji pokazuje datum izgradnje, iako postoje indicije da je zgrada izgrađena prije tog datuma", rekao je direktor Regionalnog centra za kulturnu baštinu u Prizrenu, Samir Hoxha.

Prema njegovim riječima, radovi na obnovi i sanaciji kuće koja se nalazi u ulici "Mimar Sinan", odnosno iza Sinan pašine džamije, su počeli. Nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Regionalnog centra za kulturnu baštinu u Prizrenu i Danskog savjeta za izbjeglice (DRC), započeto je sa radovima i ova organizacija preuzima odgovornost za realizaciju projekta koji je finansiran grantom britanske ambasade na Kosovu...