Opasni za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD-a

Na “crnoj listi” koja je nastala odlukom — Executive Order — još 26. juna 2001. (EO 13219), kada je predsjednik SAD-a George Bush je objavio popis osoba s područja Zapadnog Balkana koje su opasne za međunarodni mir i sigurnost, nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država su se i ove godine našla imena osoba sa prostora bivše Jugoslavije.

Inače i ove godine je predsjednik SAD Barack Obama obavijestio kongres o tome da se produžava dejstvo sankcija protiv ekstremista koji djeluju na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i protiv lica i organizacija koje im pružaju pomoć.

Neophodnost produženja restriktivnih mjera, prema riječima Obame, izazvana je time što opasnost od ekstremista i dalje postoji. Sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u SAD i zamrzavanje imovine tih pojedinaca i organizacija u američkim bankama. Preduzećima i građanima SAD zabranjeno je da imaju sa njima poslovne kontakte.

Na ovoj listi, sem raznih osoba iz različitih država regiona, figuriraju i neka imena sa Kosova.

Na "crnoj listi" SAD-a, između ostalih figuriraju i ova imena sa Kosova: Rexhep Selimi, Sami Lushtaku, Daut Haradinaj, Ramiz Lladrovci, Emrush Xhemajli, Azem Syla kao i drugi, prenosi portal "Telegrafi.com".

Sem imena pojedinaca na ovoj listi se nalaze i razne organizacije, od "vojnih" do "humanitarnih" sa Kosova, iz Srbije, Makedonije i Albanije .

“Ushtria e Republikës së Iliridës”, “Ushtria Kombëtare Shqiptare”, “Fronti për Unitet Kombëtar Shqiptar”, “Ushtria Çlirimtare për Preshevë, Medvegjë e Bujanoc”, “Komiteti Nacional për Çlirimin dhe Mbrojtjen e Tokave Shqiptare”, “Ushtria Çlirimtare Kombëtare”, “Lëvizja Nacionale për Çlirimin e Kosovës”, “Këshilli Politik i Preshevës, Medvegjës e Bujanocit”, “Lëvizja Popullore e Kosovës” i “Ringjallja e Shoqërisë së Trashëgimisë Islame”, su među entitetima koji se smatraju opasnim za sigurnost SAD-a.

Za potpunu listu kliknite OVDJE.