Nova platforma

Dijalog Kosova i Srbije koji se održava u Briselu uz posredstvo EU biće promijenjen, a to je nagovijestila i sama EU, ocjenjuju analitičari na Kosovu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naim Rashiti, iz Balkanske grupe za politiku, navodi da je donijeta odluka da se dijalog razmontri i analizira a kako bi posrednik stvorio novu platformu. To je i jedan od razloga zašto se predsjednik Kosova Hashim Thaçi u utorak u Briselu sastao sa visokim zvaničnicima EU, dodaje on.
Dren Doli, analitičar Grupe za pravne i političke studije, poručuje da je Vladi Kosova potreban nacionalni konsenzus za nastavak dijaloga.
Iz ureda predsjednika Kosova saopšteno je da je na sastanku sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini bilo riječi i o dijalogu. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi, stoji u saopštnju, naglasio je da je dijalog pozitivno uticao na izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu, dok je Mogherini poručila da dijalog treba da se nastavi.
Politički dijalog između Kosova i Srbije već duže vrijeme 'odmara', a poznavaoci političkih prilika kažu da EU priprema dugačiji pristup ovom dijalogu.
Na ovu pauzu uticala je politička kriza na Kosovu, izbori u Srbiji, kao i potreba da se sam dijalog razmotri.
Naim Rashiti smatra da je dijalog u velikoj mjeri sada degradiran.
"Loše je vođen. EU je odstupila od svojih odgovornosti kao posrednik i garant. Ni Priština nije bila bolja. Beograd je tokom izbornog perioda za svaki mali detalj tražio pauzu, što je EU omogućivala. Beograd je onda stvorio i nove okolnosti kao što su ilegalna izgradnja na sjeveru. Iz tog razloga je donijeta odluka da se dijalog razmotri i da se napravi nova platforma. Konsulatacije o tome se nastavljaju", kaže Rashiti.
Prema njegovim informacijama, postoji dogovor između Kosova i EU da se nove teme ne mogu otvarati a bez sprovođenja već postignutih sporazuma. Ipak, dodaje on, sprovođenje sporazuma neće garantovati uspjeh dijaloga zato što Srbija zahtjeva jedan nov pristup, da se sporazumi postignu u paketu, a kako bi se potom uslovljavali jedni s drugim. Po njegovim riječima, i Priština treba da promjeni svoj pristup.
"Ne vjerujem da Vlada Kosova može da unapredi dijalog bez političkog koncenzusa unutar Skupštine Kosova", navodi on.
Da je politički konsenzus na Kosovu potreban smatra i Dren Doli iz Grupe za pravne i političke studije.
U izjavi za RSE on ističe da je i Srbija jasno stavila do znanja da nema volju da nastavi dijalog sa Kosovom.
"Srbija nije zainteresovana da nastavi dijalog sa Kosovom a bez jasne potvrde da bi tako nešto omogućilo Srbiji otvaranje novih poglavlja za članstvo u EU", kaže on.
Doli ipak poručuje da je Vlada Kosova obavezna da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom a na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova.
Vlada Kosova okrivila je Srbiju da blokira sprovođenje sporazuma, posebno onih o energetici i pozivnom broju.
Bez tih sporazuma, neće se poduzeti ni jedan korak za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.