Rasprostranjen fenomen na Kosovu

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je najavilo kazne za sve one koji pale gume, fenomen koji je rasprostranjen za 1. maj - Međunarodni dan radnika.

Zakon o zaštiti vazduha strogo zabranjuje spaljivanje guma - po zakonu će se kazniti svako lice koje počini takav čin, obavještava "KlanKosova".

"Kazna za sve one koji pale gume na javnim i privatnim posjedima i u prirodi je određena i Administrativnim uputstvom za mandatne kazne, posebno članom 16, koji glasi:

"Sa 100 eura se kažnjava osoba koja pali gume od automobila, ili drugi gumeni otpad, na privatnim i javnim prostorima, na ulici, ili na otvorenom, kao i paljenje raznog otpada od papira na javnim površinama, na ulici ili u prirodi", navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

To je zato što se procjenjuje da paljenje guma na otvorenom ispušta ugljen-dioksid i druge opasne tvari.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine upozorava da ugljen-dioksid i ostali oksidi koji se ispuštaju paljenjem guma i drugih materija izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su respiratorna oštećenja, rak pluća, oštećenja na koži i izazivaju mnoge druge zdravstvene probleme.

"Paljenje vatre bez kontrole je ugrozilo život i zdravlje ljudi, privatne i državne imovine, a usto je i degradiralo naše okruženje koje nije baš u najboljem stanju."

Ministarstvo obavještava da su po ovom pitanju angažovali inspektore, kao i kosovsku policiju.