Poslije jednog vijeka sukoba postignut sporazum

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je ocjenio je da odluka o pregovorima sa Srbijom nije bila laka, ali da je bila najbolja odluka za dva naroda i dvije države.

On je dodao da je ta odluka dobra i za narode regiona i da pomirenje nema alternativu.

"Poslije jednog vijeka sukoba postigli smo prvi mirovni sporazum između Kosova i Srbije koji ima za cilj normalizaciju odnosa i na kraju pomirenje između dva naroda pod rukovodstvom Evropske unije i podrškom Sjedinjenih Američkih Država", napisao je Thaçi na Facebook-u povodom treće godišnjice potpisivanja prvog sporazuma Kosova i Srbije u dijalogu pod okriljem Evropske unije.

On je istakao da iako su oči okrenute ka boljoj budućnosti za narod i državu, nikada neće biti zaboravljeno kroz šta su sve prošli.

"Da bi se obezbjedili da prošlost ne dovede u pitanje našu budućnost normalizacija i pomirenje treba bude izgrađeni na pravdi za sve žrtve i da se otkrije sudbina svih nestalih", naveo je Thaçi.

On je napisao da to treba da se ostvari dinamičnijim dijalogom, efikasnijom primjenom sporazuma i da se sa procesa normalizacije prođe u proces pomirenja među državama i narodima.