Rješenje za institucionalnu krizu

Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Blerim Kuçi izjavio je da opozicija zahtjeva održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u martu ili aprilu ove godine.

"Predsjednik Ramush Haradinaj i AAK, kao i cjelokupna opozicija smatraju da se izbori moraju održati krajem marta ili početkom aprila ove godine", rekao je Kuçi za dnevnik Epoka e re.
On je najavio da će Haradinaj učestvovati na svim sastancima na kojima će se razgovarati o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora kao načinu izlaska iz sadašnje institucionalne krize.
"Smatramo da su izbori jedini način izlaska iz ove krize i sprovođenja pozitivnih promjena", kazao je Kuçi.
Politički analitičar Belulj Beqaj ocjenio je da održavanje izbora u ovom trenutku nije rješenje pošto kako je naveo, na izbore izlaze "iste partije, ideologije i politike su iste a okolnosti još teže".
Prema njegovim riječima, Kosovu je potrebna prelazna vlada koja bi pripremila "relativno" normalne uslove za izbore a njihovo održavanje moglo bi se desiti u roku od dvije godine.
"Potreban je jedan intermeco od ove politike. Kada bude završena izborna reforma, kada se uhapse oni koji su uzeli državu kao taoca i kada građani i kosovski mediji budu mogli slobodno da dišu, onda se može ići na izbore", kazao je Beqaj.
Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov prvi zamjenik Hashim Thaçi više puta su naveli da izbora neće biti do završetka mandata sadašnje vlade, sredinom 2018 godine.
Protiv održavanja prijevremenih izbora su se izjasnili i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu, posebno ambasadori SAD i Njemačke.