Lista

Transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga u kosovsku vojsku ove godine je malo vjerovatna, uprkos tome što je kosovska vlada ovaj proces svrstala u dnevni red ovogodišnjih zakonodavnih aktivnosti, prenosi list "Zëri".

Predstavnici albanskih stranaka na vlasti i u opoziciji procjenjuju da će Lista "Srpska" biti nepremostiva prepreka da se dogodi transformacija i izvrše ustavne promjene kojima bi se omogućilo formalno ustanovljene oružanih snaga Kosova.

Direktor Odeljenja za informisanje u Ministarstvu bezbjednosnih snaga Kosova Ibrahim Shala, rekao je za list da su BSK spremne za transformaciju u oružane snage ali, prema njegovim riječima, to zavisi od političkih procesa, prenosi list "Zëri".

"To zavisi od razvoja političkih procesa na Kosovu, a ne od BSK. Mi kao Ministarstvo i KBS spremni smo za transformaciju. Vjerujemo da će ove godine političke snage na Kosovu, Vlada, faktori koji učestvuju u procesu donošenja odluka, naći zajednički jezik, da se ostvari ovaj cilj", rekao je Shala.

Predstavnici Liste "Srpska" u Vladi Kosova su sredinom prošle godine glasali protiv prijedloga ustavnih amandmana za formiranje Oružanih snaga Kosova. Na jednoj od sjednica vlade većinom glasova ministara, osim srpskih, usvojeni su prijedlozi amandmana.

Zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je tada rekao da je transformacija Bezbjedonosnih snaga u Oružane snage neprihvatljiva za srpski narod na Kosovu.

"Mi smo protiv ovih ustavnih amandmana. Više puta smo tražili raspravu na ovu temu, međutim, do te rasprave nikad nije došlo. Zato danas ne možemo da podržimo ove ustavne amandmane i nećemo ih podržati ni u skupštini", preneo je Stojanović ostalim članovima vlade stav poslanika i ministara Srpske liste.

Stojanović je saopštio da srpski narod na Kosovu smatra dovoljnim što na ovom prostoru postoje međunarodne mirovne snage, čiji je zadatak da osiguraju mir i bezbjednost za sve.

Za usvajanje ustavnih promjena potrebna je podrška dvije trećine svih poslanika, kao i dvotrećinska podrška svih manjinskih poslanika. Dodatno je, pokazalo se u posljednje vrijeme, potreban i širi regionalni konsenzus.

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Philip M. Breedlove izjavio je tokom posjete Prištini ove nedjelje da Kosovo sa "susjedima" mora da riješi pitanje transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u oružane snage, navodeći da će Alijansa nadgledati taj proces.

"Ono što smo govorili svih godina je da ćemo pratiti transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova. Ovo je pitanje koje mora Kosovo sa svojim susjedima da riješi i da postigne dogovor oko toga, to je naš stav", rekao je Breedlove, dodajući da je NATO spreman da pruži podršku u vidu obuke.

Bezbjednosne snage Kosova posjeduju naoružanje, ali za sada imaju mandat da intervenišu u kriznim situacijama poput saniranja posljedica elementarnih nepogoda, gašenja požara i slično. KFOR je imao značajno učešće u obuci pripadnika ovih snaga. Amerikanci su u startu opremili KBS uniformama. Englezi su ih obučavali a Nijemci su ih snabdjeli tehničkim sredstvima. Većina pripadnika KBS posjeduje oružje zapadne proizvodnje.

U genezi razvoja, koren ove organizacije čini bivša Oslobodilačka vojska Kosova, koja je po okončanju sukoba formalno demilitarizovana. Ove godine se očekuje da počne da funkcioniše Specijalni sud, koji će se baviti navodnim ratnim zločinima pripadnika OVK od 1998 do 2000. godine na Kosovu.

Iz OVK je nastao Kosovski zaštitni korpus. Dijelom od njegovih pripadnika, a dijelom prijemom novih članova, stvorene su Bezbjednosne snage Kosova.

Oružane snage Kosova bi brojale 5.000 aktivnog i 3.000 pripadnika rezervnog sastava.