Vlada će poštovati mišljenje Ustavnog suda

Hashim Thaçi, ministar spoljnih poslova Kosova, rekao je da će vlada Kosova poštovati mišljenje Ustavnog suda Kosova o Zajednici srpskih opština, ali je isključio mogućnost novih pregovora sa Beogradom o tome. Maja Kocijančić, portparolka Federice Mogherini, rekla je da "očekuje da sve strane poštuju tu odluku".

Gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti rekao je da Thaçi ne može biti izabran za predsjednika Kosova bez glasova poslanika Srpske liste, koje ne može osigurati ukoliko se ne formira ZSO.

Ustavni sud Kosova je zaključio da sporazum o Zajednici srpskih opština nije u potpunosti u skladu sa ustavom Kosova, ali je dao saglasnost da se nastavi sa osnivanjem Zajednice.

"Prihvatili smo naše međunarodne obaveze potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom", rekao je Thaçi.

Kocijančić je rekla da se "u najbržem roku može usvojiti zakonski akt vlade Kosova kojim se sprovodi Sporazum i Statut" Zajednice srpskih opština koji iz toga proizlazi.

"Ustavni sud je zauzeo stav da Udruženje/Zajednica opština sa srpskom većinom treba formirati, kako je to određeno Prvim sporazumom, u saglasnosti s Ustavom Kosova. Mi očekujemo da sve strane poštuju tu odluku, tako da se što je brže moguće usvoji zakonski akt vlade Kosova o primeni tog Sporazuma i iz njega proizlazećeg Statuta" ZSO, prenela je Maja Kocijančič stav EU.

Kako je rekla, sljedeći susret na visokom nivou Beograd-Priština u okviru dijaloga očekuje se "početkom 2016".

"Stoga se očekuje", podvukla je Maja Kocijančič, "da će dvije strane razmotriti u kojoj se mjeri primjenjuje Briselski sporazum i sporazum iz avgusta" o načelima za izradu statuta ZSO.