Kontrole kao preventiva

Poznavaoci bezbjednosnih pitanja na Kosovu smatraju da, s obzirom na nedavne napade u različitim evropskim zemljama, prijetnje koje dolaze od militantne grupe, Islamske države - treba shvatiti ozbiljno.

Stručnjak za pitanja bezbjednosti i član skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove i bezbjednost u Skupštini, Nuredin Ibishi, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da organi bezbjednosti na Kosovu planiraju generalnu sigurnost, koju bi trebalo da specifikuju, prenosi Kossev.info.

"Mjere moraju biti specifikovane i normalno mjere treba da budu bliže javnosti, a ne samo da budu odgovornost kada su u pitanju ovlašćena službena lica, bez obzira da li je to policija, obavještajna služba, ili čak drugi bezbjednosni sektori. Građani treba da budu oprezni, da obavjeste sumnjive slučajeve. Policija treba da upozori građane da izbjegavaju mitinge - tu može biti posljedica," rekao je Ibishi.

Ibishi naglašava značaj kontrole koju izvodi kosovska policija i, kako je rekao, moraju biti provjeravana prevozna sredstva i u različitim okruženjima.

"Mislim da institucije, ili sektor bezbjednosti, moraju preuzeti kontrolu nad transportnim vozilima. Policija ima ovlašćenja koja su veoma dobro precizirana Zakonom o policiji, ali i u Zakonu u krivičnom postupku," rekao je Ibishi.