Izvještaj Policije Kosova za 2015.

Direktor Policije Kosova, Shpend Maxhuni predstavio je izvještaj rada policije za 2015. godinu. On je rekao da će borba protiv organizovanog kriminala, terorizma i vjerskog ekstremizma biti prioriteti ove institucije.

Na ceremoniji upriličenoj povodom rada policije u 2015. godini dodjeljene su nagrade i odlikovanja za odnos prema radu, a posebnu zahvalnost, takozvani “policijski štit”, pripao je Besartu Ahmetiju koji je teže povređen tokom protesta opozicije koja je tražila smjenu bivšeg ministra za povratak Aleksandra Jablanovića.
"Ovo je godina puna obaveza, uspjeha, ali i izazova. Duboko sam uvjeren da su svi ponosni na doprinos koji dajemo za bezbjednost građana. Uspjeh Policije Kosova se odražava i van granica Kosova, jer danas, rad policije, posvećenost i profesionalizam ne utiče samo na bezbjednost na Kosovu, već i u širem regionu”, kazao je Shpend Maxhuni, direktor Policije Kosova.
Policija Kosova je ove godine razbila 5 kriminalnih grupa, zaplijenila 497 kg narkotika, a odjeljenje za ekonomski kriminal je otvorilo 388 predmeta.
"Brojke same po sebi govore o profesionalnosti i posvećenosti Policije Kosova u sprovođenju zakona i reda, u pružanju bezbjednosti svim građanima Kosova, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnosti. Ovo pokazuje visok nivo profesionalizma u policiji, a ja se veoma ponosim njihovim radom", rekao je Skender Hyseni, ministar unutrašnjih poslova Kosova.
Prema izvještaju policije u 2015. godini bilo je 19 ubistava, 290 slučajeva nanošenja tjelesnih povreda, a zabilježen je pad krađa i pljački. Iz policije najavavljuju da će borba protiv radikalizma biti prioritet, a tokom ove godine je u pet operacija uhapšena 21 osoba, takođe je sprovedeno 12 racija i podignuto 15 krivičnih prijava protiv 44 osobe za podstrekivanje vjerskog ekstremizma.