Ustavni sud Kosova

Ustavni sud Kosova odlučio je da principi Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu u potpunosti usklađeni s odgovarajućim ustavnim standardima, objavljeno je danas na web stranici tog suda.

Ustavni sud je utvrdio da principi Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu u potpunosti usklađeni s duhom Ustava, koji se odnosi na član 3, o "jednakosti pred zakonom", te poglavljima "prava i osnovne slobode" i "prava zajednica i njihovih pripadnika".

Odlukom Ustavnog suda utvrđeno je da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom, ratifikovanim od strane Skupštine Kosova i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo.

Utvđeno je i da privremena mera o suspenziji sporazuma o Zajednici koja je uvedena 10. novembra 2015. godine prestaje nakon stupanja na snagu ove presude.

 Predsednica Kosova Atifete Jahjaga primila je odluku Ustavnog suda u vezi sa saglasnošću principa Zajednice opština sa srpskom većinom sa Ustavom Kosova na čiji zahtev je Ustavni sud i razmatrao saglasnost Zajednice sa Ustavom Republike Kosova.

Predsednica Jahjaga je uputila poziv svim institucijama i političkom spektru Kosova da poštuju odluku Ustavnog suda. Jahjaga je pozvala partije vladine koalicije i opoziciju da iskoriste ovaj trenutak kako bi ponovo započeli politički dijalog na Kosovu i kako bi zemlju vratili u normalno stanje.