U februaru naredne godine očekuje se da poslanici Skupštine Kosova odluče o mjestu predsjednika zemlje. Bivši premijer, ministar vanjskih poslova, Hashim Thaçi je izjavio da će on biti predsjednik Republike, kao što je predviđeno sporazumom o koaliciji između LDK i PDK potpisanom prije godinu dana.

Što se tiče ovoga, postoje neki članovi Demokratskog saveza Kosova, koji su se protivili njegovoj kandidaturi na čelu Predsjedništva. U međuvremenu, neki poslanici manjina po prvi put su izrazili svoj stav u korist kandidature Thaçija na ovu poziciju.

Potpredsjednica Skupštine Kosova, ujedno u poslanica iz redova bošnjačke zajednice Duda Balje je u izjavi za “Zëri. info” rekla da će njena parlamentarna grupa dati podršku sporazumu LDK-PDK.

"Parlamentarna grupa 6+ je razgovarala u vezi sa izborom predsjednika, ali još uvijek ne znamo ko su kandidati. No, ukoliko g. Thaçi bude kandidat on će dobiti podršku naše grupe", rekla je ona.

Inače Thaçi je u nekoliko navrata izjavio da očekuje da naredne godine postane predsjednik. On je uvjeren da će ući u ovu utrku i da će dobiti ovo mjesto, bez obzira na formu utrke kroz koju mora proći i politički dogovor koji je načinio sa LDK oko ovoga.

"U budućnosti ću nastaviti da budem na čelu obaveza koje mi pripaddaju i na osnovu sporazuma i legitimiteta građana i predstaviću orijentaciju i prioritete koji zaista postoje, prioritete koji mogu donijeti novi predsjednički model na Kosovu, razumijevanje, poštovanje ustava i zakona, ali u isto vrijeme i transparentnost izbora predsjednika", rekao je on.