U susret viznoj liberalizaciji

Ustavni sud Kosova bi odluku o Zajednici srpskih opština mogao da donese do kraja sljedeće nedjelje, mnogo ranije nego što se očekivalo. Vlada Kosova očekuje da ta odluka bude pozitivna jer želi da pokaže da nešto radi kako bi Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, objavio je portal “Gazeta Blic”.

"Ustavni sud bi za nekoliko dana mogao da objavi svoju odluku o Zajednici srpskih opština. Možda sljedeće nedelje", navodi portal pozivajući se na neimenovani izvor.

Ovako brza odluka bi mogla da dođe prije objavljivanja preporuke za liberalizaciju viznog režima, pošto institucije Kosova pokušavaju da državama članica EU dokažu da mnogo rade i da se ozbiljno bave implementacijom Beriselskog sporazuma.

"Da ne bi ugrozili liberalizaciju viza, vlada će poslije odluke Ustavnog suda izaći sa obećanjem da će sprovesti sve sporazume sa Beogradom pokušavajući da iz toga izvuče neku korist", rekao je isti izvor.

Isa Mustafa je naglasio da će vlada ispoštovati odluku Ustavnog suda u vezi sporazuma Zajednici srpskih opština, kakva god ona bila.