Oko nas postoji tiho, podmuklo zagađenje koje ne osjećamo i ne vidimo, a koje nam se kao bumerang može vratiti kroz 5, 10, 50 godina. Direktna emisija štetnih materija u vazduh može da pokrije izuzetno veliki prostor: iz velikih dimnjaka, uslijed vjetrova, prašina i gasovi se šire u krugu od 100-200 km.

Najklasičniji primjer zagađenje čvrstim materijama, prije svega u obliku raznih prašina koje se emituju, je termocentrala, bez obzira koliko su kvalitetni filteri na dimnjacima, one emituju ogromnu količinu hemijskih materija i među njima ogromnu količinu prašine, odnosno čvrstog materijala, koji sam po sebi može da budu štetan.

Kosovska energetska korporacija (KEK) je vrlo važna za ekonomiju Kosova, ali u isto vrijeme i štetna za okolinu, posebno u trenutnom stanju filtriranja dima.

Obilić, gdje se nalaze termocentrale, ali i okolina, uključujući i glavni grad Prištinu, su najzagađenija područja u zemlji od dima iz velikih dimnjaka koje emituju ove termocentrale KEK-a.

Kosovapress je danas uslikao nekoliko fotografija koje odražavaju stvarnost, što čini da zdravlje ljudi koji žive na ovim prostorima bude u opasnosti.