Građani, budite strpljivi!

Očekivanje građana Kosova da putuju bez viza u zemlje Šengena u 2016. godini će teško biti realizovana uprkos velikim obećanjima vladinih službenika. Organizirani kriminal, korupcija na visokom nivou, politička nestabilnost i administrativne reforme i dalje su glavne prepreke koje mogu uticati na produženje vize za daljni period. Ovako barem procijenjuju stručnjaci integracija i opozicioni poslanici.

Ali je ministar integracija, Bekim Çollaku, i dalje optimista da će ovogodišnja procjena Evropske unije biti pozitivna za liberalizaciju viznog režima. On kaže da je Kosovo ispunilo kriterije za vize i dobiće zakonodavnu preporuku Vijeća Evropske komisije i Evropskog parlamenta da se Kosovo pridruži šengenskom prostoru.

"Sa najvećom odgovornošću tvrdim da je Kosovo ispunilo tehničke kriterijume kao što je opisano u Vodiču puta za liberalizaciju viznog režima i na osnovu preporuka u prethodna dva izvještaja Europske komisije. Sada je vrijeme za proces krene naprijed.

Neki od uvjeta su više uopšteni, kao što su borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, i da ne postoji mjerna jedinica kada je dovoljno sprovodeno", rekao je Çollaku rekavši da ta pitanja zahtijevaju kontinuiranu posvećenost, i to da su u rukama nezavisnih institucija.

/zeri.info/