Istraga se nastavlja

Direktor Direktorija obrazovanja u Prizrenu Nexhat Çoçaj i pet službenika u njegovom sektoru su vraćeni na posao, ali se istraga i dalje nastavlja.

Portal KALLXO.com je osigurao dokument u kojem je predsjednik Osnovnog suda u Prizrenu odgovorio na zahtjev Ureda za osoblje u opštini Prizren o informacijama vezanih za preduzete mjere suda za šest opštinskih dužnosnika.

Prema dokumentu izdatom 7. decembra predsjednik suda u Prizrenu, Ymer Hoxha je obavijestio Ured za osoblje da opštinski službenici trenutno nemaju na snazi bilo koje mjere, iako će se, prema riječima Hoxhe, istraga nastaviti.

"Nakon prolaska roka odluke od mjesec dana na osnovu koje su određene mjere i zabrane, Državni tužilac nije predložio nastavak mjera protiv bilo kojeg od osumnjičenih, tako da od dana 02. 12. 2015. godine osumnjičenima nije izrečena nikakva mjera i oni su slobodni, ali istraga se protiv njih i dalje nastavlja”, stoji u pismu predsjednika suda.

Ovaj odgovor predsjednika suda je doveo do toga da se direktor Çoçaj i ostali vrate na posao.

Ovo je za portal KALLXO.com potvrdio šef Ureda za informiranje u opštini Prizren, Ymer Berisha.

"Svi službenici Direktorijata obrazovanja od dana 02.12.2015. godine nemaju nikakve zabrane od strane sudskih organa, te je na osnovu Zakona o državnim službenicima, opština vratila na njihove pozicije sve ove opštinske zvaničnike, uključujući i direktora Direktorijata za obrazovanje, Nexhata Çoçaja”, izjavio je Berisha.

I direktor Çoçaj je rekao da je vraćen na posao na mjesto na kojem se nalazio do 2. novembra ove godine.

Opštinski direktor obrazovanja u Prizrenu, Nexhat Çoçaj, zajedno sa još pet opštinskih zvaničnika, Reshit Kushaj, Elbasan Shoshaj, Ferdi Kovaq, Ruzhdi Elezkurtaj i Almir Sahiti su 2. novembra 2015. godine uhapšeni i pritvoreni zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, kao i kršenja prava na zapošljavanje i nezaposlenost.

Zatim je 03. novembra 2015, Osnovni sud u Prizrenu, direktoru Çoçaju odredio mjeru pritvora od mjesec dana, a ostalim zvaničnima kućni pritvor.

11. novembra Apelacioni sud preinačio je mjeru pritvora Çoçaju a i kućni pritvor ostalim osumnjičenim i zamijenio ove mjere mjerom zabrane približavanju mjestu ili određenim osobama.