Nakon protesta opozicije

Nakon protesta i hapšenja aktivista Samoopredjeljenja, oglasio se i predsjednik ovog pokreta Visar Ymeri, koji je na konferenciji za novinare rekao da je osnivač ovog pokreta Albin Kurti uhapšen na brutalan način i da će blokada biti nastavljena sve dok se ne povuku sporazumi o Zajednici srpskih i opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Brutalan ulazak Kosovske policije po naređenju Ise Mustafe i Hashima Thaçija u prostorije pokreta Samoopredjeljenje je akt bez presedana, ne samo na Kosovu već i u cijelom demokratskom svijetu istakli su predstavnici Samoopredjeljenja na konferenciji održanoj u Prištini. Oni su istakli da policija prilikom pretresa njihovih prostorija nije imala nalog za to, jedino nalog za hapšenje Albina Kurtija.

“Naravno da nema normalizacije institucija sve dok se oni ne obavežu da neće normalizovati zajednicu  i prodaju zemlje Crnoj Gori. Ljudi koji vode ove institucije treba da odgovaraju za svoj rad  i bilo da je riječ o sporazumu ili primjene tog sporazuma“, kaže Visar Ymeri iz Samoopredjeljenja.

Albanski analitičari smatraju da su protesti legitimna stvar, ali da je upad policije u prostorije pokreta Samoopredjeljenja brutalan čin.

“Mislim da su prekoračili svoja ovlašćenja u tom smislu, policija nije tu da kazni, policija je tu samo da privede lica za koje ima to rješenje, sudsko rješenje. Ja mislim da su tu stvarno preterali da skupština u prvom svom zasjedanju treba da raspravlja o tome, da se stvori jedna komisija, da se sve to ispita i da se i policija uči redu, iako sam s druge strane svijestan da su protestanti prije samo nekoliko dana takođe pretjerali u odnosu na policiju, aki policija nije tu da kažnjava, ona je samo nadležna da upotrebi silu samo ta privede lica kojima se poslije može zakonski suditi“, rekao je Fadil Lepaja.

Srpski predstavnici smatraju da su demonstracije doprinele sunovratu institucionalne stabilizacije, a da će hapšenja članova Samoopredjeljenja ovu stranku navesti da razmisli o kompromisu sa vladom i dodaju da će normalno funkcionisanje institucija zavisiti od Ramusha Haradinaja.

“Ramush Haradinaj mora očigledno da izađe sa svojim zahtjevima koji ne vjerujem da su zahtjevi o kojima se javno razgovara. Najvjerovatnije je da će Međunarodna zajednica imati zahtjeve koji podrazumijevaju konstruktivnost u smislu daljeg nastavka formiranja Specijalnog suda i tima institucijalnog koji će prihvatiti da izoluje i da prebacuje ili isporučuje određene lidere Albanaca koji su su svakako u vrhu političke scene Kosova prema Hagu", smatra Rada Traković.

Ona dodaje da za to vrijeme “Srbija mora da polako reaktivira institucije države Srbije koja je počela da gasi prihvatajući  sporazum iz Brisela i bojim se da tokovi razgovora i situacije na terenu voditi ponovo ka  možda oživljavanju i projekta podjele Kosova“, rekla je Rada Trajković.

U pritvoru se još uvijek nalazi 12 aktivista pokreta Samoopredeljenje među kojima je i lider ovog pokreta Albin Kurti kojem je određen pritvor od 30 dana.

Aleksandra Nićić, RTK2