Na dvodnevnoj konferenciji Regionalnog parlamentarnog diajaloga, 26. i 27. novembra, u Organizaciji Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Komisije za unutrašnje poslove Narodne skupštine Srbije, u čijem je sjedištu i održan skup, učestvovali su i poslanici Skupštine Kosova, po odluci Komisije za unutrašnje poslove i nadzor FSK, Bojan Mitic, inače potpredsjednik ove komisije, Ćerim Bajrami njen član i sekretar komisije Nur Qeku. Učešće je svakako uzela i Luanda Doni, predstavnik DCAF-a na Kosovu.

ema konferencije je bila "Upravljanje migracijama, zaštita izbjeglica i borba protiv organiziranog kriminala - odgovori na nacionalnom nivou i regoinalna saradnja".
Na skupu su uzeli učešće poslanici srodnih parlamentarnih komisija iz devet zemalja: Kosova, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke, Mađarske, Slovenije i Srbije.
Predavači po sesijama su bili poznati eksperti iz ove oblasti kao i rukovodioci nekih službi, poput granične policije.
U zadnjoj sesiji predstavnici svih delegacija su imali po desetak minuta da prezentiraju stanje u svojm zemljama, zakonske okvire i mjere koji se preduzmaju u vezi velike migrantske krize sa Bliskog istoka, od koje su neke od ovih zemlja zasebno pogođene tranzitnim kretanjima izbjeglica preko njihove teritorije, ka zemljama Zapadne Evrope, pretežno Njemačkoj i Švedskoj. Maršruta kretanja izbjeglica je preko Grčke, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije, a prije njih je to bila i Mađaska koja je u međuvremenu ogradom zatvorila svoje granice.
Na kraju su učesnici skupa usvojili zajedničke zaključke, među kojima je i dogovor o nastavku kontakata za dogovore oko zajedničkog pristupa u rješavanju ovog velikog problema.
Kosovska delegacija je bila ravnopravno primljena i ispoštovana od organizatora i domaćina ovog važnog skupa.