Regrutovanje Albanaca u ISIS

Italijanska emisija koja se bavi istraživanjem "Le Iene" je uradila reportažu o regrutovanju Albanaca u ISIS.

Novinari ove emisije su posjetili Kačanik na Kosovu, odakle je i jedan od najtraženijih terorista Lavdrim Muhaxheri.

Reportaža "Le Iene" sa skrivenom kamerom sa članovima porodica kosovskih džihadista.

"Kačanik - grad boraca ISIS", ovako je "La lene" nazvao 10-minutnu reportažu koja je prikazana sinoć na Canale 5, prenosi portal "lajmi.net".

Putovanjem novinara kroz ovaj program u kosovskom gradu sa oko 30 hiljada stanovnika, otkriva se nijansiranje likova koji su se često pojavljivali u medijima kao albanski teroristi koji se bore u Siriji, u ime Islamske države.

Preko 30 osoba iz Kačanika, sa sigurnošćus e tvrdi da su regrutovani u ISIS, a najpoznatiji među njima je lavdrim Muhaxheri, koji je i glavna tema ove reportaže.

U pratnji lokalnog taksiste, italijanski novinar uspjeva da razgovara s članovima porodica takozvanog "kasapa", zbog fotografije kojom se ponosi, gdje se Lavdrim Muhaxheri pojavljuje kako kolje dječaka nožem.

Braća džihadiste gledaju još jedan video gdje "kasap" egzekutira još jednog dječaka, ali oni u to ne vjeruju jer smatraju da se radi o video montaži. Iz kuće kosovskog džihadiste novinar i njegov pratilac dobijaju svjedočenja od drugih drugih ljudi u centru grada koji priznaju da postoji rizik od poznatog teroriste.

Imam iz Kačanika upitan pred kamerama priznaje da pomenuta osoba je terorista i također pojašnjava da su pravila islama u Kačaniku ekstremnija.

Reportažu koja je, na osnovu odjeće protagonista, urađena tokom ljeta, "La Iene" okončava porukom jednok kosovskog roditelja, čiji je sin otišao bez njegovog dopuštenja u Siriju. Otac se ne slaže sa ratom i njegovom borbom na strani ISIS-a, te stoga traži da se više radi na podizanju svijesti sbakova koji može biti prevaren.