Mnogi potrošači se žale

Mnogi potrošači se žale da im je KEDS isporučio fakture sa velikim računima za električnu energiju za mjesec oktobar, uprkos smanjenju stope PDV-a.

Vlada Kosova je prije mjesec dana donijela odluku da se PDV za struju prepolovi sa 16 na 8 posto, sa ciljem da računi za struju za potrošače malo pojeftine. Međutim, potrošači KEDS-a kažu da su računi za struju i dalje vrlo visoki, čak i mnogo viši nego u istom razdoblju prošle godine, kada je PDV plaćen 16 posto.

Ilmi Rakovica, građanin Prištine, izjavio je da njegov džep ne može priuštiti tolike račune za struju, dok, prema njegovim riječima, smanjenje PDV-a se nije ni primijetilo. Rakovica optužuje KEDS da postavljanjem digitalnih električnih brojila samo pljačkaju potrošače.

"Danas sam uputio žalbu. Došao mi je račun za struju od 62 eura. Mislim da je paušalan, jer mi ista vrijednost računa uvijek dolazi. Prije nekoliko mjeseci sam prešao u novu kuću, ali i dalje su mi računi veoma visoki. Cijena električne energije se ne smanjuje čak ni sa smanjenjem PDV-a", rekao je on, dodajući da je tokom ovog mjeseca štedio struju znajući da se aplicira zimska tarifa.

I drugi potrošači su se požalili da su računi za mjesec oktobar previsoki.

Međutim, glasnogovornik KEDS Viktor Buzhala je izjavio da se greške mogu dogoditi, ali prema njemu, modernizacijom distributivne mreže prošlog mejseca je smanjen broj pritužbi potrošača za 50 posto.

"Trenutno, sve brojila se čitaju na licu mjesta ručnim aparatima i ovi uređaji ne dozvoljavaju postojanje prostora za greške”, rekao je on.

/ Zëri /