Izvještaj NVO “Grupa za pravne i političke studije”

U borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od najznačajnijih mehanizama je zaplena i oduzimanje nezakonito stečene imovine, posebno kada su u pitanju visoki zvaničnici.

Prištinska nevladina organizacija Grupa za pravne i političke studije predstavila je izvještaj pod nazivom “Borba protiv nezakonitog bogaćenja visokih zvaničnika na Kosovu”. Kažu da postoji sistemska korupcija, pritisak na rad sudova i nedostatak pravnih mehanizama za zaplenu i oduzimanje imovine stečene kriminalnim i koruptivnim radnjama.

"Korumpiranost visokih zvaničnika i nedostatak političke volje prouzrokuju nazadovanje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i omogućavaju nezakonito bogaćenje političara,” kazala je Albana Rexha iz Grupe za pravne i političke studije

Nacionalni koordinator za suzbijanje privrednog kriminala u okviru tužilaštva Kosova, Shqipdon Fazliu, kaže da je proces oduzimanja nezakonitim radnjama stečene imovine previše spor zbog neadekvatnog zakonodavstva.

“Najveća prepreka oduzimanju imovine je nepostojanje zakona za borbu protiv mafije, koji bi omogućio zaplenu i oduzimanje sredstava bez podizanja optužnice protiv osumnjičenog za nezakonito sticanje bogatstva”, rekao je Fazliu.

Kosovo treba da uskladi svoj pravni okvir sa evropskim standardima i ugleda se na praksu država EU. Ipak, efikasna primjena ovih mehanizama nije moguća ukoliko čitavo društvo toleriše korupciju, rekao je britanski ambasador Ruairí O'Connell.

“Na Kosovu postoji kultura nekažnjavanja onih koji su korumpirani, a upravo zahvaljujući korupciji oni su postali veoma bogati. Kosovo treba da promjeni ove obrasce ponašanja i da dokaže posvećenost vladavini prava”, izjavio je ambasador O'Connell.

U periodu od januara do septembra ove godine zaplenjena je imovina u iznosu od 20 miliona eura, dok vrijednost imovine, koja je oduzeta na osnovu pravosnažnih presuda ne prelazi 66 hiljada eura.