Balkan pred teškim ispitom

Njemački list, ideološki lijevo orijentisan, napisao je da je Balkan pred teškim ispitom. On je opisao politička zbivanja na Kosovu, gdje opozicija na bilo koji način pokušava zaustaviti provedbu Sporazuma o Zajednici i razgraničenju sa Crnom Gorom.

Prema pisanju lista "Die Tageszeitung", ono što se dešava na Kosovu je otvorena borba za vlast, prenosi Republika.info.

"Političke ustupke koje su Kosovari postigli uz podršku EU u pregovorima sa Srbijom, su izvor jakih nesporazuma unutrašnje politike na Kosovu", stoji u članku ovog njemačkog dnevnika.

Prema pisanju lista, premijer Mustafa je morao prekidati njegov govor u parlamentu nakon što su ga poslanici opozicionih stranaka gađali jajima. Opozicija je organizovala demonstracije u kojima je samo u petak i subotu, parlament bio paraliziran, dok su demonstranti bacali kamenje na policiju i zapalili automobilske gume.

"Pokret, sastavljen uglavnom od mladih ljudi, na čelu sa Albinom Kurtijem, strahuje da se na Kosovu stvara mala srpska republika, po uzoru na Bosnu i Hercegovinu. Ovaj pokret je podržan od strane bivšeg komandanta OVK Ramusha Haradinaja, koji je sada također otvoreno ušao u obračun sa svojim bivšim rivalom, Hashimom Thaçijem", piše TAZ.

/Republika.info/