Ne prihvata prijedlog Atifete Jahjage

Kosovske opozicione partije odbacile su inicijativu predsjednice Atifete Jahjage da principe sporazuma o Zajednici srpskih opština pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, jer više nemaju povjerenja u taj sud.

Predsjednik pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri je rekao da je Ustavni sud postao zaštitni mehanizam političkih interesa određenih partija i institucija.

"Imamo Ustavni sud koji ima skandalozni sastav. Od predsjednice suda, koja je pod istragom zbog namještanja kvoruma, do ostala tri međunarodna člana koje je ilegalno imenovala predsjednica Kosova. Prema tome, Ustavni sud Kosova je, nažalost, institucija koja ne uživa kredibilitet i koja nikada nije odlučila u zaštitu Ustava", kazao je Ymeri.

Jahjaga je u srijedu, 28. oktobra saopštila da opozicija nije prihvatila njen poziv na zajednički sastanak i stoga je na odvojenim sastancima liderima partija predložila da se obrati Ustavnom sudu kako bi se razmotrila usklađenost principa Zajednice sa Ustavom Kosova.

Taj njen korak pozdravili su premijer Isa Mustafa, istovremeno predsjednik Demokratskog saveza Kosova, i Hashim Thaçi, zamjenik premijera i lider Demokratske partije Kosova, koji su kazali da će u cijelosti poštovati odluku Ustavnog suda.

Opozicija je navela da osim sjednice na kojoj je govorio austrijski predsjednik Heinz Fischer neće spriječiti održavanje ni sljedeće dvije sjednice - u ponedjeljak, kada se očekuje ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ni u petak, 6. novembra, kada će se Skupštini obratiti evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Nakon ovih sjednica, opozicija će, prema riječima predsjednika Samoopredjeljenja Visara Ymerija nastaviti sa bojkotom Skupštine, dok se ne povuku potpisi sa sporazuma o ZSO i demarkacijom granične linije sa Crnom Gorom.