Puls javnosti

Najveći problemi građana na Kosovu su nezaposlenost, siromaštvo i korupcija, pokazali su rezultati istraživanja "Puls javnosti" koje je sproveo Program za razvoj Ujedinjenih nacija u saradnji sa USAID-om.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.306 ispitanika starijih od 18 godina, iz svih nacionalnih zajednica, pokazalo je da je nezadovoljstvo ekonomskom situacijom veće nego nezadovoljstvo političkom situacijom.

Oko 75 odsto građana je nezadovoljno ili vrlo nezadovoljno trenutnom ekonomskom situacijom na Kosovu, dok je samo šest odsto zadovoljno.

Četrdeset tri odsto ispitanika su kao najveći problem ocjenili nezaposlenost, dok je za 31 odsto to siromaštvo.

Na trećem mjestu je korupcija, jer skoro pet odsto građana smatra da je to najveći problem na Kosovu.

Većina ispitanika smatra da se danas na Kosovu možete zaposliti uz mito, porodične veze, stranačku pripadnost i druge faktore koji nisu zasnovani na zaslugama (85 odsto), oko 15 odsto ispitanika vjeruje da je obrazovanje, profesionalno iskustvo i stručno osposobljavanje važno prilikom dobijanja posla u javnom sektoru, kao sektoru gdje je najveći broj zaposlenih građana Kosova.

Korupcija je treći problem za građane Kosova. Ispitivanje je pokazalo da je korupcija u velikim razmjerama prisutna u zdravstvu - 51,5 odsto, Kosovskoj energetskoj korporaciji - 36 odsto, sudovima (47 odsto), dok se najmanje korumpiranim smatraju policija Kosova, međunarodne organizacije i banke.

Rezultati ankete pokazuju da je opalo zadovoljstvo radom premijera Kosova, u ovom istraživanju je 15 odsto, što je za devet odsto manje u odnosu na anketu u martu ove godine.

Samo 17 odsto građana Kosova je zadovoljno radom centralnih institucija Kosova.

Podaci pokazuju da je samo 20 odsto zadovoljno radom Skupštine i načinom rada predsjedavajućeg. Kada se uporede cjelokupni rezultati istraživanja, onda se može zaključiti da je dostignut najniži nivo zadovoljstva građana od marta 2007. godine.

Istraživanje je pokazalo da bi se 47 odsto kosovskih Albanaca pridružilo političkim protestima. Taj broj među Srbima je nešto manji i iznosi 44 odsto, dok je samo 31 odsto pripadnika drugih etničkih grupa spremno da protestuje zbog političkih razloga i povoda.

U vezi sa slobodom medija, istraživanje je pokazalo da oko 46 odsto stanovnika vjeruje da su mediji slobodni, što je do sada najviše.

Rezultati ankete pokazuju da 49 odsto ispitanika smatra da njihov glas u slučaju izbora ne može da promjeni situaciju, dok suprotno mišljenje ima 29 odsto ispitanika.