Sporazum sa Srbijom na Ustavnom sudu

Predstavnici Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu će biti hapšeni, ako ne budu radili po zakonu i ne budu poštovali odluke kosovske vlade, tvrdi kosovski premijer Isa Mustafa.

Mustafa, koji je ranije rekao da Priština neće primjeniti Briselski sporazum o ZSO ukoliko Ustavni sud odluči da on nije u skladu sa kosovskim zakonima, rekao je i da kosovska vlada može da proglasi ZSO nezakonitom ako se ona ne bude povinovala zakonima i pravilima Vlade u Prištini.
 
"Oni (Srbi) mogu danas da proglase autonomiju ali to ne bi važilo, jer su primorani da poštuju zakone Kosova. U suprotnom kosovske institucije moraće da preduzmu mjere. Onaj koji krši zakon može da završi u zatvoru i to je garantovano i sporazumom o pravosuđu", rekao je Mustafa u emisiji Rubikom na "KohavisionTV".
 
Mustafa je prethodno rekao da Priština neće formirati ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom, ukoliko Ustavni sud odluči da su dijelovi ili cio taj dokument protivni zakonima.
 
Kazao je i da je on Briselski sporazum potpisao tek kada je dobio garancije od EU i Amerike da neće biti moguće formirati "treću vlast na Kosovu".
 
Na inicijativu kosovske predsjednice Briselski sporazum o ZSO dostavljen je Ustavnom sudu u Prištini, koji ima rok do 60 dana da da svoje mišljenje. Priština inače već kasni sa primjenom Briselskog sporazuma o formiranju ZSO.

Briselski sporazum o ZSO dospio je na Ustavni sud nakon višenedjeljnih blokada rada kosovskog parlamenta od tri opozicione partije koje taj sporazum ne priznaju i prijete demonstracijama sve dok Mustafa ne povuče potpis sa tog dokumenta.