U dvodnevnoj posjeti Kosovu

Na poziv predsjednice Republike Kosovo, Atifete Jahjaga, od jučer na Kosovo, u zvaničnu posjetu boravi predsjednik Austrije, Heinz Fischer, prvi predsjednik ove zapadnoevropske zemlje koji posjećuje Republiku Kosovo od proglašenja nezavisnosti.

U sklopu njegove posjete predsjenica Kosova Atifete Jahjaga i šef austrijske države Heinz Fischer, te i ambasador Austrije na Kosovu danas su u Prizrenu posjetili katoličku katedralu “Gospu zaštitnicu“ i Sinan-pašinu džamiju. 
Izrazivši zadovoljstvo posjetom dvoje šefova država, domaćina Kosova i gosta Austrije, katoličkoj katedrali “Gospe zaštitinice” u Prizrenu, dr. Don Shan Zefi – kancelar Kosovske biskupije, je govorio o historijatu ove crkve, ali i o novom arheološkom nalazištu unutar same katedrale.
“Iz četvrtog ili petog vijeka, na zidinama stare crkve podignuta je ova današnja crkva. Unutra smo pronašli pet svetih relikvija, mučenika iz prvog stoljeća. Prvi je Kastijus, koji je umro u 61. godini poslije Hista”, pojasnio je kancelar Kosovske biskupije Shefi. 
Nakon obilska katoličke katedrale, predsjednica Kosova Atifete Jagjaga i predsjednik Austrije Heinz Fischer, u pratnji zvaničnuka Kosovske biskupije, posjetili su Sinan-pašinu džamiju gdje su ih dočekali predsjednik Islamske zajednice Kosova - muftija Naim ef.Trnava i glavni imam Islamske zajednice Prizrena Ali ef. Vezaj sa suradnicima. Imam ef. Vezaj je visoke goste upoznao sa historijatom Sinan-pašine džamije, izgrađene 1615. godine.
“Ovu veleljepnu Sinan-pašinu džamiju sagradio je Sinan paša - Sofi. On je naš neimar, prema historijskim hronikama, porijeklom je sa ovih prostora, iz jednog sela susjedne albanske regije Ljume”, kazao je ef. Vezaj, istakavši da je “Sinan-pašina džamija kroz burnu historiju u više navrata bila zatvarana, kao i u bivšem režimu i nije služila svojoj namjeni”.
Dvoje predsjednika država Kosova i Austrije, Atifete Jahjage i Heinz Fischer nisu se po obilasku vjerskih objekata  obratili mnogobrojnim novinarima, već su nastavili put po njima utvrđenoj agendi.