Opozicija nema cilj, ZSO u skladu sa Ustavom

Zamjenik premijera Hashim Thaçi izjavio je da opozicija u Skupštini Kosova nema jasan cilj, a da je osnivanje ZSO potpuno u skladu sa Ustavom Kosova.

Thaçi je, za televiziju Klan Kosova, rekao da opozicija nema konkretan cilj kojem stremi, sem nasilja koje izaziva i dodao da smatra da opoziciji čak nije stalo ni do toga da spriječi sporazum o ZSO, kao ni sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.
"Kažem vam, sa punim ubjeđenjem, da je Asocijacija (ZSO) u punoj saglasnosti sa Ustavom Kosova", rekao je Thaçi. 
On je ocjenio da postoji razlika između Samoopredjeljenja, za koje je kazao da podsjeća na grčku partiju Zlatna zora, jer se protivi svemu što je predloženo, i druge dvije opozicione partije, Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Incijative za Kosovo (Nisma), u kojima su i njegovi saborci iz bivše oslobodilačke vojske Kosova. 
On je dodao da je djelovanje opozicije, poput bacanja suzavca u skupštinskoj sali i gađanja premijera Kosova jajima, kažnjivo i da to redovno nailazi na osude Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. 
Thaçi, koji je i lider Demokratske partije Kosova, rekao je da te dvije partije, AAK i Nisma, jedva čekaju da uđu u Vladu Kosova i da pokazuju interesovanje za takvu mogućnost. 
"Tačno je da dvije partije jedva čekaju da uđu u Vladu i redovno šalju poruke da žele da uđu u Vladu i da izađu iz sadašnje situacije. Čak su i jedan od lidera i poslanici (opozicione paritije) tokom prošle sjednice (Skupštine) rekli da bi htjeli da uđu u Vladu, a da Samoopredjeljenje 'slomi vrat'", rekao je Thaçi.