Prvi ugovorni odnos

Kosovo i Evropska komisija potpisaće sutra u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je prvi ugovorni odnos Kosova i EU.

Prema najvama iz Evropske komisije, potpisivanju će prisustvovati premijer Isa Mustafa, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica za spoljne poslove Federica Mogherini.
Zeleno svjetlo za potpisivanje SSP sa Kosovom dale su prošle nedelje zemlje članice na sastanku predstavničkog pripremnog tijela Saveta EU. 
Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisani, kao i okvir za praćenje kako po pitanju ekonomske razmjene, tako i u oblasti upravljanja državom, pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU. 
Savjet EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je SSP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Savjetu ministara EU.