Opozicione stranke su pokušale da ojačaju više kao politički argument i uporede Zajednicu srpskih opština na Kosovu sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini, govoreći da sporazum potpisan u Briselu o Zajednici je BOSNIZACIJA Kosova. Međutim, pravni i demografski argumenti demantuju bilo kakav mogući paralelizam između Kosova i Bosne i Hercegovine.

Razlika između državne vlasti koju ima Republika Srpska, kao dio Bosne i Hercegovine, sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu je ogromna i neuporediva.

Bosna i Hercegovina je savezna država podijeljena na dvije republike i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se mijenja rotacijom od 8 mjeseci mandata za svaku zajednicu. Na primjer, sadašnji predsjednik dolazi i redova srpske zajednice. Osim toga, Republika Srpska ima predsjednika države, vladu, ministre, sudove, tužilaštvo, vojsku, policiju, Parlament, svoj Ustav, zakone, poreski sistem, državnu banku, Agenciju za statistiku, pravo veta u svim međunarodnim pitanjima Bosne i Hercegovine i ima članove u državnom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. S druge strane, Zajednica srpskih opština nema ništa od ovoga, piše portal "Republika", prenosi portal "Indeksonline".

Također, postotak srpskog stanovništva na Kosovu je zanemariv, dok u Bosni i Hercegovini zauzima odlučujući udio. Najnoviji demografski podaci koji dolaze iz BiH su sa nedavnog popisa iz 2013. godine, gdje bošnjačka nacionalna zajednica obuhvata 48,4 posto, srpska zajednica 32,7 posto, dok hrvatska 14,6 posto. Dok na osnovu popisa na Kosovu obavljenog 2011. godine, Albanci sačinjavaju 92,9 posto stanovništva, Srbi 1,5 posto, 1,6 posto je Bošnjaka, Turaka ima 1,1 posto, Aškalija 0,9 posto, Egipćana i Goranac 0,6 posto, dok Roma ima 0,5 posto. Međutim, s obzirom da su popis bojkotovale neke opštine sa srpskom većinom, razne međunarodne organizacije tvrde da se postotak srpskog stanovništva kreće oko 5 posto, dok je prosječna starost ovog stanovništva oko 50 godina.

Čak i da se analiziraju jugoslovenske zvanične statistike iz 1995. godine za Kosovo, proizilazi da Albanci  čine 90 posto stanovništva, 6,3 posto je Srba, Muslimana 1,9 posto, 1,9 posto Romi, Turci i Crnogorci oko 0,3 posto.

Dakle, Srbi čine 1/3 od ukupnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, a na Kosovu su 1/20, dok najeveća zajednica u Bosni, Bošnjaci, ne predstavljaju ni apsolutnu većinu stanovništva, dok albansko stanovništvo na Kosovu predstavlja veliku većinu od 9/10 od ukupnog broja stanovnika.

Ovi etnički izvještaji pokazuju da strah od srpske zajednice na Kosovu, koji se pokušava masovizirati od strane opozicionih političkih partija i paralelizam Zajednice srpskih opština na Kosovu sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini je prilično neopravdan, neodrživ i potpuno politički.