Suzavac, pa molotovljevi kokteli

Deset pristalica opozicije uhapšeno je nakon sukoba sa policijom ispred Skupštine Kosova.

Deset osoba uhapšeno je nakon sukoba pristalica opozicije i policije ispred Skupštine Kosova u noći na subotu, saopćila je policija.
U saopćenju se dodaje da je u neredima povrijeđen jedan policijski službenik.
Kliničko-bolnički centar Priština saopćio je da je u sukobima ispred Skupštine nešto prije ponoći pet demonstranata lakše povrijeđeno, kao i dva pripadnika policije.
Sjednica Skupštine Kosova, na kojoj su učestvovali samo poslanici Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Demokratske partije Kosova (PDK), jer je opozicionim poslanicima prisustvo bilo onemogućeno, okončana je u noći sa petka na subotu usvajanjem Zakona o zdravoj hrani.
Sjednica je trajala 20 minuta, a opozicija ju je okarakterizirala kao "privatni sastanak struktura PDK i LDK sa [predsjednikom parlamenta Kadrijem] Veselijem" i najavila da će ponovo da blokira svaki rad Skupštine Kosova.
Prije sjednice Skupštine, policija se povukla iz zgrade parlamenta, učesnici protestnog skupa opozicije su se razišli, a saobraćaj se u Prištini normalizirao.
Ispred skupštinske zgrade došlo je do sukoba između pristalica opozicije i policije, nakon što su pristalice opozicije na policiju bacale "molotovljeve" koktele, policija je odgovorila suzavcem, primoravši ih na povlačenje.
Demonstranti su gađali policiju i kamenicama i palili kontejnere, a policija je krenula na učesnike protesta i tom prilikom većina njih se udaljila ka raznim dijelovima Prištine.
Sjednica Skupštine Kosova u petak je u nekoliko navrata prekidana pošto su u skupštinskoj sali poslanici opozicije bacali suzavac.
Pokret Samoopredjeljenje preuzeo je odgovornost za bacanje suzavca, uz poruku da njihov protest neće prestati ukoliko iz skupštinske procedure ne budu povučeni sporazumi o formiranju zajednice srpskih opština i o demarkaciji sa Crnom Gorom.