Glavni problem - decentralizacija

Nedovoljno sprovođenje ustavnih odredbi koje se odnose na prava Bošnjaka, dovode ovu zajednicu u nezavidan položaj, stav je svih govornika na svečanoj sjednici održanoj povodom Dana Bošnjaka.

Nezaposlenost, migracije stanovništva, obrazovni sistem i decentralizacija, problemi su svih Bošnjaka, nedvosmisleni su svi politički subjekti ove zajednice na Kosovu.

"Nadam se da će nova Vlada imati više razumijevanja kada su u pitanju problemi bošnjačke zajednice i da ćemo u ovom novom sazivu Vlade riješiti barem dio problema koje imamo, a broj jedan je pitanje decentralizacije. Ukoliko budemo riješili ovaj problem, imaćemo bolji položaj bošnjačke zajednice, otvaranje novih radnih mjesta i sprečićemo tihu migraciju stanovništa", kazao je Rasim Demiri, ministar bez portfelja u Vladi Kosova.

"Ono što mogu da obećam je da naš identitet nećemo dati nikome i da ćemo se truditi da ovo Kosovo učinimo što boljim za život Bošnjaka i svih drugih zajednica", rekla je Duda Balje.

Ministarstvo za zajednice i povratak smatra da u skladu sa zahtjevom političkih predstavnika Bošnjaka na Kosovu, pripadnicima bošnjačke zajednice treba omogućiti stvaranje lokalnih samouprava, što bi omogućilo ekonomski prosperitet ne samo bošnjačke, već i drugih zajednica.

"Ja sam u nekoliko navrata podržao inicijativu da se formira opština Rečane za koju smatram da bi doprinela ne samo stvaranju lokalne samouprave koja će na drugačiji način organizovati ljude koji žive u toj oblasti, već će doprineti riješavanju problema u okviru te lokalne zajednice", istakao je Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak.

Emilija Redžepi, poslanica NDS-a je ukazala da svečanoj sjednici nisu prisustvovali vladini zvaničnici iz redova većinske albanske zajednice, i istakla da članovi NDS neće pisustvovati centralnoj proslavi Dana Bošnjaka koja će biti održana u Prizrenu.

"Neprisustvovanje visokih vladinih zvaničnka i ministara većinske zajednice, govori mnogo", poručuje Redžepi.

"Govori da su Bošnjaci u parlamentu Kosova samo broj kada treba da se glasa i da se neko podrži, govori da nas ne poštuju kao zajednicu, da nisu mogli da odvoje petnaest minuta da za nas na dan kada se obilježava kultura, vjera i historija jedne zajednice", rekla je Redžepi.

Partijsko zapošljavanje bez raspisivanja konkursa, nepravilna raspodjela budžetskih sredstava, problemi su Bošnjaka na sjeveru Kosova", rekao je Nedžat Ugljanin, odbornik SO Sjeverna Mitrovica.

"Mi tražimo propocionalnost, ne samo za Bošnjake, već i za ostale zajednice, mi ćemo se obratiti organima vlasti da nam se ispune ti uslovi ili ćemo preduzeti i određene pravne mjere, radi ostvarivanja prava koja su nam zagarantovana Ustavom", smatra Ugljanin.

Ovu sjednicu su obilježila i određena neslaganja unutar bošnjačkih partija, naime, bivši poslanik i ministar Numan Balić istakao da je prethodna Vlada podjelila Bošnjake i da među njima ima onih koji su uzurpirali mjesta u parlamentu Kosova, pokazajući na Rasima Demirija.

Svečanoj sjednici povodom proslave Dana bošnjačke zajednice prisustvovali su predstavnici međunarodnih organizacija i ambasadori pojedinih evropskih zemalja.