KEDS nema kapaciteta

Potražnja za električnom energijom raste u zimskim danima, dok proizvodni kapaciteti Kosovske energetske korporacije, ne mogu pokriti potražnju.

Tokom ljeta potražnja za električnom energijom ide do 600 megavata, dok je zimi potražnja 800-1000 megavata.

Stručnjak za energetiku, Avni Kurshumliu siguran je da će ove zime Kosovu nedostajati 400 megavata električne energije, jer prema njegovim riječima, KEK nema kapacitet dotrajalosti blokova.

"Kapacitet maksimalne proizvodnje KEK-a, računajući sve blokove koji su na raspolaganju za proizvodnju, može dostići 850 MWh, te je stoga jasno je da će u ovom slučaju nedostajati blizu 400 MWh", rekao je Kurshumliu za portal "Indeksonline".

On je rekao da građani treba da budu spremni da se i ove zime suoče sa čestim padanjem blokova. Kurshumliu je rekao da će KEDS teško uvoziti toliko struje.

"Uzimajući u obzir dotrajalost blokova TC Kosovo A i TC B, onda se mora računati na česte kvarove sistema blokova, kojim će se situacija dodatno pogoršati. Sada sve zavisi od KEDS-a da li će imati računicu da uvozi toliko struje. Siguran sam da će oni primjenjivati česte redukcije struje, s obzirom na ono što se događalo tokom ljetnjih mjeseci", procjenjuje Kurshumliu.