Kosovo - siromašna zemlja sa vrlo skupom vladom

Gotovo je 10 mjeseci od kako je Vlada Kosova, na čelu sa Isom Mustafom, dobila saglasnost Skupštine Kosova, ali kabinet Mustafe i dalje u "tišini" imenjuje zamjenike ministara, koji se imenuju s vremena na vrijeme.

Čini se da nikom iz ovoga kabineta nije jasno da je završeno imenovanje svih zamjenika ministara koji su rezultat političkih pregovora obje strane u zajedničkoj koaliciji  - Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

Opozicione stranke su u više navrata kritizirale vladu zbog imenovanje zamjenika ministara s vremena na vrijeme i nedostatka transparentnosti u tom pogledu. Konstantna kritika s njihove strane dolazi i za imenovanje članova odbora u javnim preduzećima.

Iako se spominjalo da bi broj zamjenika ministara mogao biti od 50 do 70, do sada se ne zna tačan broj imenovanih zamjenika ministara. To se događa zato što koalicione vođe Mustafa-Thaçi su odlučile da imenovanja obavljaju daleko od očiju javnosti.

Kao što je i ranije izvještavao KosovaLive, procjenjuje se da je Vlada Kosova napravila greške u strukturi zamjenika ministara, pošto prema mišljenju poznavaoca političkih kretanja, zamjenici ministara su imenovani na osnovu političkih preferencija, a ne na temelju profesije.

Iako na web stranicama ministarstava nedostaju podaci ko su zamjenici ministra i politički savjetnici u raznim ministarstvima, KosovaLive je pokušavao da prikupi informacije o broju i stručnoj spremi zamjenika ministara, posebno profesionalnosti u skladu sa pozicijom koju obavljaju.

Nedavno je također KosovaLive izvjestio koliko se očekuje da Vlada Kosova potroši za naredne četiri godine, odnosno koliko će to koštati obične građane Kosova, uredne poreske obveznike.

Prema prostoj računici jedan zamjenik ministra će građane Kosova koštati oko 215 hiljada eura.

Na osnovu ovog proračuna proizilazi da će plata 20 ministara koštati Kosovo preko 1.2 miliona eura. Plate preko 170 savjetnika u vladinom kabinetu će koštati oko 5.4 miliona eura za naredne četiri godine, plate za 190 zaposlenih u kabinetima će koštati 3.1 milion eura, a plate 60 vozača preko 489 hiljada eura.

Ministarski kabineti za mobilne i fiksne telefone, službene ručkove i gorivo će potrošiti oko 4 miliona eura, brojka koja se uzima na osnovu troškova tokom 2013. godine.

Ovo malo podataka o troškovima koje sadašnji ogroman vladin kabinet ima  dovoljno govori o tome da jedna siromašna država kao što je Kosovo, može održavati ovako skupui Vadu.