Snimak Associated Press-a

Portal "Indeksonline" je objavio snimak agencije Associated Press (AP), u kojem se vidi vojnik OVK sa pištoljem dok ga italijanski vojnici KFOR-a hapse u Peći u junu 1999.

Pripadnici italijanskog KFOR-a koji su bili smješteni u metohijskoj kotlini, 25. juna 1999. godine, u centru Peći, u blizini semafora, uhapsili su vojnika OVK koji je imao pištolj i bombu, izvestio je "Indeksonline", prenosi "Kossev.info".

Oni su ga odveli u svoju bazu koja se tada nalazila u bivšem hotelu "Metohija". KFOR je tada pokušao da zaustavi nasilje širom Kosova gdje je bilo uobičajeno da su svi imali oružje.

Hapšenje je uslijedio nakon što je tih dana bilo mnogo sukoba između albanskih povratnika i nekih Srba koji su ostali u gradu Peći.

Vojnik OVK sa videa je A.B. iz Peći koji je prvi kontaktirao "Indeksonline" i rekao da se hapšenje dogodilo nakon što je OVK potpisala da će biti demilitarizovana 21. juna 1999.

Događaj koji je snimila kamera AP dogodio se šest dana kasnije, 27. juna. KFOR tada nije dozvoljavao dvema oružanim snagama da brinu o bezbjednosti zemlje zbog povećane brige za mogući konflikt sa preostalim Srbima u Peći.

"OVK je bila zajednički odgovorna za bezbjednost u gradu. Za to vrijeme, KEK je u Peći imao verbalni konflikt sa poručnikom KFOR-a koji je zatražio da se ja razoružam, što sam odbio i okrenuo pištolj prema italijanskom poručniku. Ovo stanje je trajalo oko 30 minuta kada su moji nadređeni zatražili da se predam. To nije bio oružani konflikt jer je naš cilj bila bezbednost civila u Peći," rekao je ovaj bivši pripadnik OVK za "Indeksonline".

On je rekao i da je u pritvoru tada bio zadržan 24 sata, a potom i pušten.