Pozitivna kampanja

Kosovska diplomatija "regrutovala je" poznate ličnosti za kampanju dobijanja članstva u Unesco, kažu za "Danas" predstavnici Vlade u Prištini.

Oni preciziraju da se u tu kampanju uključila i britanska pop-zvijezda Rita Ora, koja je napisala kolumnu za poznati pariski list za međunarodnu politiku La Lettre Diplomatique, "koji se čita u svim ambasadama".
Istovremeno, američki nobelovac Ferid Murad poslao je pismo podrške težnjama Kosova, kao i operska pevačica Inva Mula, "koja je veoma prisutna u Parizu". 
Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi ističe za Danas da je Kosovo "angažovano u jednoj pozitivnoj kampanji koja je fokusirana na integraciju Kosova u svjetske tokove obrazovanja, nauke i kulture, dok su srpska kampanja i izjave ambasadora Darka Tanaskovića, kao i Marka Đurića, koji pričaju o kosovskoj aplikaciji kao o sukobu civilizacija i religija, primjereniji seriji 'Igra prestola' nego diplomatiji fokusiranoj na dobrosusjedske odnose". 
Prema Selimijevom mišljenju, poređenje Kosova sa Sirijom kao glavni argument srpske strane je "apsurdno i puno mržnje i gorčine, i u stvari pomaže nam da se mi ističemo kao pozitivni aspirant koji hoće inkluzivnost a ne konflikt sa susjedima". 
“Pomoć Rite Ore i drugih ličnosti u svrsi je našeg pozitivnog pristupa”, zaključuje zamjenik šefa diplomatije. 
U kolumni Rite Ore navodi se da ona kao neko čija porodica je napustila Kosovo u potrazi za "sigurnijim životom", odnosno neko ko je bio "beba izbjeglica" podržava napore koje preduzimaju vlasti njene "rodne zemlje da se Kosovo angažuje u svim multilateralnim forumima, uključujući Unesco, kako bi se omogućilo narodu Kosova, mladima sa Kosova da dobiju veće šanse". 
"Iz prve ruke sam osjetila da kada ste izbjeglica to nosi dosta predrasuda i može da izazove izolaciju... Ponosna sam što je Kosovo, zemlja mog porijekla, izabralo put saradnje", ističe Ora, koja je inače počasna ambasadorka Kosova.