Od 2009. godine 30 hiljada stanovnika manje

Od 2009. godine do danas, najnovija država na Balkanu, Kosovo, ima 30 hiljada stanovnika manje. Broj ljudi koji traže da se odreknu državljanstva Kosova je znatno veći od broja onih koji žele da postanu Kosovari. Prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, u vremenu od šest godina, 30.000 građana je zatražilo da se odrekne državljanstva, dok je samo 5.000 oni koji su željni postati građani Kosova.

Liridon Neziri je šef Odsjeka za državljanstva u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova. On kaže da većina aplikacija za odricanje od državljanstva Kosova dolazi od Kosovara koji žive u Njemačkoj. Njemačka je država koja ne dozvoljava dvojno državljanstvo, kao što to čini Švicarska ili neka druga zemlja.

"Od 2009. godine do sada je broj oko 30 hiljada osoba, državljana Republike Kosova, koji su se odrekli državljanstva. To je zbog toga što je veliki broj zemalja EU ne dozvoljava dvojno državljanstvo za osove ili državljane oni zemalja koje nisu u EU, u ovom slučaju za građane Republike Kosovo", rekao je Neziri, citira TVD.

Ovaj službenik MUP-a je rekao da u odnosu na broj Kosovara koji žive u njemačkoj državi, čiji broj je 320 hiljada, brojke zahtjeva za odricanje državljanstva nisu zabrinjavajuće.

Dobra vijest je, prema njemu, da je njemačka država promijenila zakon o državljanstvu, gdje svaki Kosovar koji je rođen u njoj nema potrebe za odricanjem državljanstva Kosova.

"Kao što sam ranije spomenuo, u januaru 2015. godine došlo je do nekih promjena zakona o državljanstvu ili dozvoli dvojnog državljanstva u Njemačkoj za djecu koja su rođena u Njemačkoj. Oni koji su tamo rođeni, stekli su državljanstvo rođenjem", rekao je Neziri.

Od 2009. godine, prema njegovim riječima, broj stranih državljana koji su aplicirali za državljanstvo Kosova je oko pet hiljada, ali samo 30 posto njih, kao što je rekao Neziri, ispunjava kriterije za sticanje državljanstva Kosova.