Za 19.000 Turaka na Kosovu

Turski jezik će početi da se koristi kao službeni jezik u svim opštinama na Kosovu. Iako stanovnici turske zajednice koja živi na Kosovu sačinjavaju manjinu ne više od 1.1 posto, od ukupne populacije Kosova, 1.85 miliona, koliko je procjena rezidentnog stanovništva u zemlji.

Predsjednik Mamuše Arif Bütüç je izjavio da je turski jezik počeo da se koristi u službenim dokumentima.

On je rekao da se ovo događa nakon duge borbe. I, prema njegovim riječima, ova odluka je posebno dobrodošla u ovoj opštini (Mamuša), opštini u kojoj većina stanovništva govori turski jezik.

Turski jezik će se od ove sedmice upotrebljavati u 38 opština na Kosovu, kao službeni jezik za dokumenta i izvode rođenih, državljanstvo, prebivalište i izvode vjenčanih.

U izjavi za novinsku agenciju "Dogan", Taner Güçlütürk, predsjednik službenih jezika iz Grupe za studije Savjetodavnog vijeće Predsjedništva Kosova, rekao je da njegov rad na ozvaničenju turskog jezika je imao pozitivan razvoj, piše turska dnevna novina "Daily Sabah".

Güçlütürk je izjavio da je njihova upozorenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova o problemima u vezi sa korišćenjem turskog, bosanskog i srpskog jezika su donijeti plodonosna rezultate.

/Zëri