Niue - ostrvska država u Tihom okeanu

Ministar vanjskih poslova Republike Kosova, Hashim Thaçi je preko društvene mreže Facebook objavio da je u utorak primio verbalnu notu od Toke Talagi, ministra inostranih poslova države Niue koja se nalazi u Tihom okeanu, o priznavanju Kosova i uspostavi diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

On je napisao da priznanje ove države predstavlja još jedan doprinos sakupljanju potrebne većine za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

"Sinoć sam dobio verbalne note od Toke Talagi, premijera i ministra vanjskih poslova države Niue koja se nalazi se u Tihom okeanu, o priznavanju Kosova i uspostavi diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. Suvereni glas Niue u agencijama, kao što su UNESCO, WTO, WHO, itd. predstavljaju doprinos sakupljanju potrebne većine za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama", napisao je Thaçi na Facebooku.

Inače, ovo je drugo priznanje koje je Kosovo dobilo od kada je Hashim Thaçi postao ministar vanjskih poslova Kosova. Posljednje priznanje je bilo u maju od strane karipske države Antigva i Barbuda.

Thaci je dosta kritikovan zašto je Kosovo stagniralo kada je riječ o priznanjima znajući da on dosta putuje u inostranstvo, a donio je malo dobrih rezultata na planu priznanja Kosova.