Gorivo se trošilo kako je ko mogao

Generalni revizor je i u 2014. godini našao niz nepravilnosti u Ministarstvu javne uprave. Pored mnogo nedostataka u nabavci, revizor je utvrdio da je ministarstvo na čijem je čelu Mahir Yagcilar plaćao karte za putovanje u iznosu od 4,325 eura za 10 veterana kako bi učestvovali na turniru u Izmiru, Turska.

Prema revizoru, ova vrsta plaćanja je u suprotnosti sa Administrativnim uputstvom (AU) 2004/07 za putovanja, prema kojem isplate za službena putovanja se procjenjuju da su samo ona kada se obavljaju službene obaveze u interesu navedene institucije, dok ova isplata nije poslužila toj svrsi.

"U potpisanom ugovoru za 'Nabavka cvijeća za potrebe Ministarstvu javne uprave' vrijednost ugovora je bila 7,541 euro, ali je ostavljena otvorena mogućnost da nabavka može dostići vrijednosti i do 10.000 eura. To je sve zbog toga što se nije mnogo marilo prilikom pripreme ugovora.

U oba slučaja plaćanja, narudžbenice nisu potpisani od strane službenika nabavke, već od drugog neovlaštenog službenika. Dok, u drugih 11 slučajeva narudžbenice su pripremljeni  nakon prijema fakture. Ministarstvu javne uprave nije također mnogo brinulo o adekvatnoj kontroli uravljanjem službenim vozilima.

Ne vodi redovnu evidenciju kako bi opravdalo upotrebu vozila, putne liste ili potrebna dokumenta za registraciju kilometara i stvarnih troškova. U sedam uzoraka nedostaju izvještaji. Ne vodi se evidencija vezana za pređenu kilometražu i potrošeno gorivo za vouila ministrovog kabineta i političkih savjetnika.

Ukupni troškovi za derivate, za koje nije vođena evidencija o pređenim kilometrima tokom 2014. godine, bili su 28.123 eura. Prema Uredbi br. 02/2013 o upravljanju nefinansijskom imovinom u Budžetskim organizacijama za otuđenje imovine kupljene od vladinog granta za odlaganje se mora dobiti odobrenje i od strane Ministarstva finansija.

Ipak, Ministarstvu javne uprave je tokom 2014. godine prodalo 16 vozila za 17,019 eura, bez odobrenja Ministarstva finansija", navodi se u izvještaju glavnog revizora.

/Indeksoline/