Izvještaj Ureda za Anti-terorizam State Departmenta

Opasnost od islamskog ekstremizma na Kosovu nikada nije bila veća od kraja rata. Procjenu je uradio Ured za Anti-terorizam State Departmenta na čijem je čelu Tina Kaidanow.

U izvještaju objavljenom danas, za sve zemlje svijeta, za Kosovo se kaže da je islamski ekstremizam rasprostranjen kroz fondove stranih organizacija koje su proširile ekstremističke ideologije, prenosi KTV.

Oko 150-200 terorista s Kosova otputovao je u Siriji i Iraku da se pridruže ISIS-u i Al Nusras i oko 20 njih je ubijeno. Nasilne islamske grupe kontinuirano koriste društvene medije kako bi vrbovali nove članove.

Online video teroriste sa Kosova na kojem se vidi kako odrubljuje glavu jednom mladom Sirijcu je ohrabrilo Vladu Kosova da preduzme prvu veliku akciju protiv terorizma, kaže se u izvještaju. U njemu se tvrdi da su sigurnosni zvaničnici na Kosovu pokrenuli prvi napore da sarađuje sa ministarstvima koja se ne odnose na sigurnost, sa nezavisnim medijima, nevladinim organizacijama i vjerskim organizacijama kako bi dobili podršku sprečavanju radikalizaciju mladih.

U izvještaju se navodi nedostatak iskustva kosovskih institucija da se obračunaju sa terorizmom, ali tvrde da za ovo imaju konstantnu pomoć SAD-a. Prema izvještaju, najmanje dvanaestorici osoba je onemogućeno da se pridruže terorističkim grupama u Siriji i Iraku na aerodromu u Prištini pomoću elektronskog sistema za granične kontrole.

Izvještaj u Washingtonu spominje samo jedan slučaj zamrznutih sumnjivih sredstava u vrijednosti od 499.000 eura. Vlada Kosova je preuzela najveću akciju u ljeto 2014. godine kada je uhapšeno 59 osoba pod sumnjom za terorističke aktivnosti. SAD poštuje prisustvo Kosova u Anti-ISIS vijeću i predanost u ovoj oblasti, uprkos činjenici da nije dio UN-a ili Interpola.