Zbog naglih vrućina

Osim ujeda krpelja, ove godine građani Kosova, a posebno stanovnici u ruralnim područjima, u opasnosti su i od zmija. Samo u proteklih mjesec dana, na Infektivnoj klinici u Prištini, od ujeda zmije pomoć je zatražilo 13 osoba.

Srećom nijedan od ovih pacijenata, bez obzira na ozbiljnost situacija u kojima su bili, nije završio sa fatalnim ishodom ili nekom dubljom komplikacijom. Sada su svi pušteni kući, u vrlo dobrom zdravstvenom stanju.

Na Infektivnoj klinici, doktori kažu da su opremljeni potrebnom terapijom za liječenje onih koje je ujela zmija. Oni pozivaju građane da budu oprezni na otvorenom prostoru u ruralnim područjima.

Hamdi Ramadani, direktor Infektivne klinike kaže da pacijenti koje je ujela zmija dolaze iz različitih dijelova Kosova. On dodaje da su pacijenti primljeni na kliniku u vrlo teškom stanju, ali uz primanje seruma protiv otrova, oni su van životne opasnosti.

"Imali smo značajan broj pacijenata, koje je ujela zmija i koji su manifestovali simptome i kliničke znakova bolesti klasičnog zmijskog ujeda. Do sada smo imali 13 slučajeva, 13 koji su bili liječeni ovdje, a čak je posljednji slučaj bilo dijete od pet godina, kojeg smo danas otpustili sa klinike, u dobrom zdravstvenom stanju", kaže on.

On kaže da do sada nije bilo slučajeva s teškim povredama, kao što su oštećenja bubrega ili jetre.

Iako nije očekivao, Ramadani kaže da ove godine može biti većeg broja ujeda zmije. Međutim, to ne pokazuje da je situacija alarmantna, a klinika na čijem je on čelu je vrlo dobo pripremljena uz odgovarajuću terapiju.

"U ovom ranom toku, čini se da ćemo ove godine imati više bolesnih iz regiona Kosova, različita područja, od ovih vrlo opasnih i otrovnih životinja, od prethodnih godina. Krajem maja i juna, imamo 13 slučajeva, očekuje se da će sljedeći mjesec taj broj rasti. Ali posjedujemo specifičnu terapiju, odgovarajuće serume, i dodatne terapije", kaže on.

Ugriz zmije može biti i ozbiljan. Prema globalnim studijama, kod oko 2 posto pacijenata završi fatalno.

Za liječenje onih koji su pogođeni ujedom zmija postoji serum protiv otrova (anti-viberum). Što se prije intervenira, ishod je bolji.

Najgori slučajevi su kada su ugriženi na golu ruku i nogu, gdje se manifestuje ozbiljna simptomalogija. Jedan ujed zmije otrovnice, ima oko 20 miligrama otrova (toksina).