Nakon povratka iz Slovenije

Sinoć oko 00:30 časova na aerodromu "Rinas" u Tirani je sleteo avion iz Ljubljane kojim je putovao lider AAK-a, Ramush Haradinaj koji je danima bio zaustavljen u Sloveniji, zbog nekih optužbi podignutih od strane Srbije protiv njega.

On je dočekan na aerodromu aplauzom od strane njegovih pristalica i simpatizera koji su došli da ga dočekaju. Sa svima se pozdravio i nakon toga se obratio medijima kako bi rekao o onom što se dogodilo, ali i da poruči nešto vladama Kosova i Albanije, kakav stav treba imati u takvim slučajevima.

"Hvala vam što ste došli ovako kasno, a zahvaljujem se svim građanima i Albancima koji su pratili ovu situaciju. Prošlo smo i ovu nepravednu barijeru, bila je prljava igra. U Sloveniji su me zaustavili, te spriječili da dalje otputujem jednom potjernicom države koja ne postoji, Srbije i Crne Gore iz 2004. godine. Ukoliko je ovo u redu onda ne znam zašto ljudi poštuju zakon. Ne postoji više Srbija i Crna Gora, bila je 2004. godina kada je izdat nalog, a 2004. se desio i Hag, oslobođen sam. Bila je prljava igra, nepravedna, tako sam je ja ocjenio", rekao je Haradinaju Tirani pri povratku iz Slovenije.

Čini se da se više nego od Slovenije osjećao uvrijeđenim stavom i izjavama premijera Mustafa, predsjednice Jahjage i neupućenog poziva premijera Rame.

"U isto vrijeme smatram nepravednom izjavu premijera Mustafe, bila je greška što je izjavio na osnovu zakona. Ukoliko je za njega zakon potjernica Srbije i Crne Gore, neka i on ode tamo, jer ona ne postoji više, nema zakona. Zakon je bio kada sam u ime svoje zemlje, Kosova, se odazvao pozivu međunarodnog tribunala, i tada sam se obavezao da će Kosovo izvršiti obaveze, onda je bio zakona, a ovo štos e desilo nema veze sa zakonom. Predsjednica Jahjaga je pogrešila što se  zahvalila Sloveniji, za oslobađanje Haradinaja. Neka se zahvaljuju za svoje lične stvari, a ne za haradinaja. Šta je oslobađanje, oslobađanje je pošto su me zaustavili nepravedno, nakon što su me vrijeđali, pošto su me natjerali da prođem kroz sve što sam prošao, a onda me oslobodili, a šta su drugo i mogli učiniti, nisu imali gdje me odvesti, trebali su me osloboditi. Svi na Balkanu će znati za naše postojanje, Albanci postoje, ima nas 7 miliona, mi smo uvijek postojali, ali smo mislili da smo bezvrijedni, trebaju znati da se niko ne može igrati sa Albancima", rekao je Haradinaj.