Uhapšen na ljubljanskom aerodromu

Slovenačke vlasti vratile su pasoš lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramushu Haradinaju i on će se ubrzo vratiti na Kosovo.

"Da, dobio sam pasoš", rekao je kratko Haradinaj, ne precizirajući kada će doputovati u Prištinu.
Bivši premijer Kosova i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova, Ramush Haradinaj rekao je za Al Jazeeru da mu je slovenski sud vratio pasoš te da se vraća na Kosovo.
Haradinaj je u srijedu uhapšen na ljubljanskom aerodromu po potjernici iz Srbije.
Ambasada Republike Kosovo je Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije ranije uputila verbalnu notu u kojoj kosovska strana izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog zadržavanja Ramusha Haradinaja u Republici Sloveniji.
Ministarstvo vanjskih poslova proslijedilo je Okružnom sudu u Kranju i zatražilo da se Haradinaju vrati pasoš i omogući odlazak iz Slovenije.
Sud i dalje čeka obrazloženje iz Srbije na temelju čega su raspisali potjernicu ili zahtjev za ekstradicijom. 
Sud u Kranju ranije je odlučio da će Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) ostati u Sloveniji pošto Sud mora da procesuira njegovu žalbu prije nego što nastavi da razmatra ekstradicioni zahtjev Srbije.
Sud je saopštio da je dobio žalbu na način vođenja procedure u vezi uhapšenog državljanina Kosova, javila je agencija STA.
Sud je zatražio da tužba bude kompletna, pošto ne uključuje punomoć za branioca koju treba dati podnosilac tužbe, kako bi mogao da je procesuira, prenosi STA.