Thaçi, Limaj, Çeku i sad Haradinaj

Agim Çeku je uhapšen i u Mađarskoj i u Bugarskoj, dok je i u Kolumbiji imao problema zbog naloga za hapšenje koji je izdao Interpol na zahtjev Srbije, 2003. godine, a na nekoliko sati je u Mađarskoj bio zatvoren i Hashim Thaçi, koji je pušten nakon velikog pritiska međunarodne zajednice.

Međutim, apetiti Srbije nisu  zadovoljeni. Niko od njih nije izručen Beogradu.

Slučaj hapšenja Ramusha Haradinaja nije prvi koji se dešava kosovskim političkim liderima i bivšim komandantima OVK u Sloveniji i drugim zemljama EU. Klan Kosova predstavlja hronologiju ovih hapšenja, koja su se dogodili - Hashimu Thaçiju, Fatmiru Limaju i Agimu Çekuu.

Posljednji, bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa je uhapšen već 22. oktobra 2000. godine na aerodromu Brnik u Sloveniji dok je koristio ovaj aerodrom kako bi se vratio u Prištinu, poslije nekoliko dana boravka kod njegove porodice koja se nalazi u Hrvatskoj.

Zadržan je jedan dan zbog Interpolove potjernice koju je pokrenula Srbija na osnovu odluke Okružnog suda u Nišu, 2002. godine, na osnovu koje se  Çeku tereti za genocid i zločine protiv srpskih civila i policije tokom rata na Kosovu.

U Sloveniji je također uhapšen i predsjednika Inicijative, Fatmir Limaj. To se dogodilo 18. februara 2003. godine, u Kranjskoj Gori. Nakon hapšenja u Sloveniji, Limaj je prebačen u Haški tribunal.

Protiv njega je 27. januara 2003. podignuta optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Hapšenja lidera i komandanata OVK je bilo i u drugim zemljama.

Predsjednik DPK i šef političkog direktorijata Oslobodilačke vojske Kosova, Hashim Thaçi, zaustavljen je u Mađarskoj 30. juna 2003. Pušten je poslije samo nekoliko sati, nakon hitne intervencije tadašnjeg šefa UNMIK-a, Michaela Steinera i šefa spoljne politike EU, Javiera Solane.

Thaçi je uhapšen na osnovu naloga za hapešnje kojeg je izdala jugoslovenska vlada, prema kojem je optužen za umiješanost u ubistvo trojice policajaca u Drenasu (Glogovac), 1997. godine.

U hapšenjima je bila uključena i Bugarska. Protagonista je ponovo bio Agim Çeku.

On je zaustavljen 24. juna 2009. godine, na graničnom prelazu Guševo između Bugarske i Makedonije. I ovaj slučaj je zasnovan na Interpolovoj potjernici, na osnovu zahtjeva Srbije.

Ustvari, Çeku je uhapšen još jednom - u Budimpešti, februara 2004. godine, ali je ubrzo pušten.

Problema je imao i kada je boravio u Kolumbiji, maja 2009. godine, gdje je otišao da prisustvuje prvom kongresu razoružanja i govori o iskustvu OVK.

Srpski mediji su izvjestili da je izbačen iz zemlje nakon zahtjeva Beograda.

Ali, ni u jednom slučaju, Çeku ili neki drugi, nisu isporučeni Srbiji.

Samo je Limaj poslan u Hag, gdje je poslije nekoliko godina oslobođen svih optužbi.

lajmi.net / kossev.info / info-ks.net