Hrvatska najstabilnija

Prema rezultatima "Global Peace Index 2015", najmirnija država na svijetu je Island a najnestabilnija je Sirija, dok je na Balkanu najmirnija situacija u Hrvatskoj.

Prema istraživanju "Global Peace Index 2015", Kosova i Makedonije su najnestabilnije zemlje Balkana. Kosovo je rangirana kao 69. zemlja po sigurnosti u regioanu Balkana od ukupno 162 zemlje, prenosi Agencija Anadolu.

Albanija je na 52, dok je Makedonija na 71. mjestu.

U međuvremenu, kao najsigurnije zemlje na Balkanu su Hrvatska, na 27. mjestu, i Srbija na 46. mjestu.

Od zemalja šire balkanske regije, najmirnija zemlja je Slovenija, koja se nalazi visokom 15. mjestu, a slijede Mađarska (22), Slovačka (23), Rumunija (26) Bugarska (32) i Grčka (61).

Najnestabilnije zemlje evropskog kontinenta su Rusija i Ukrajina, koje više od godinu dana imaju vrlo napete odnose.

Prema listi, najstabilnije zemlje svijeta su Island, Danska, Austrija, Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Japan, Australija i Češka. Nakon njih slijede Portugal, Irska, Švedska, Belgija, Slovenija, Njemačka, Norveška, Butan, Poljska i Holandija.

Od 20 najmirniji zemalja u svijetu, 15 se nalaze u starom evropskom kontinentu.

Najnestabilnije zemlje u svijetu su: Sirija, Irak, Afganistan, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika, Somalija, Sudan, Kongo, Pakistan i Sjeverna Koreja.

Institut za ekonomiju i mir, koji je objavio izvještaj koristio je 23 kriterija kako bi dobili rezultate, uključujući i nivo nasilja, nivo ubistava, političku nestabilnost i broj smrtnih slučajeva u unutrašnjim sukobima.