Preživjele najveći masakr srpskih snaga

Al Jazeera televizije napravila je dokumentarni film o historiji žena iz Kruše, koje su obnovile život, jer mnogima su muževi ubijeni tokom 1999. godine.

Marte Prekpalaj govori da su u Maloj Kruši 25. marta 1999. godine ubijeni muškarci iz ovog sela, u jednom najvećih srpskih masakara tokom rata na Kosovu.

Više od 100 muškaraca, uključujući i mlađu djecu, svi Albanci, bili su opkoljeni, pokupljeni i ubijeni od strane srpske policije u raciji, dan nakon prvih zračnih napada NATo-a. Osamdeset dvije žene su ostale udovice i mnogo djece je ostalo siročad.

Žene su bile prisiljene da bježe i traže utočište u susjednim zemljama, kao i hiljade drugim Albanaca sa Kosova, do kraja rata.

"Kada smo se vratili, selo je bilo nepoznatljivo. Sve je bilo spaljeno i moralo je sve biti ponovo izgraditi", rekla je Akile Zylfiu za Al Jazeera, jedna od žena čijeg su muža ubili.

Uz bol zbog gubitka svojih muževe, žene Male Kruše krenule su na put "osnaživanja i ponovnog rođenja".

Žene Kruše govore o snažnoj volji za ponovnom izgradnjom svojih kuća, pokretanjem biznisa i nastavku života.

Oni tuguju za gubitkom svojih muževa i zauvijek će se sjećati svojih muževa i sinova koje su izgubili. Ali žene su djelomično prevladale svoje tragedije pronalazeći snagu u oporavljanju, podržavanju jedna druge, da opstanu i uspiju.